Az alábbi levél Vincent van Gogh tollából származik. Testvérének, Théonak írta St. Rémy intézetéből, ahol rohamai miatt ápolták. Ebben az időszakban is állandóan dolgozik; vagy a szabadban, vagy a neki biztosított különszobában. Életében egyetlen képet sikerült eladnia, az Arles-i vörös szőlőkerteket, - ez itt történt. Egy évvel később revolverrel magára lőtt, két napra rá belehalt sérüléseibe.

ÍriszekMeg kell mondanom, hogy úgy hiszem, jól tettem, hogy ide jöttem. Már csak azért is, mert azzal, hogy ebben az állatkertben a különféle bolondok vagy őrültek életének valóságát látom, elhagy a ködös félelem és rettegés, és lassan-lassan az őrültséget úgy nézem, mint egy más betegséget. Ezen kívül a környezetváltozás is, úgy látom, jót tesz. A helyi orvos hajlik afelé - legalábbis, amennyire tudom - hogy betegségemet epilepsziás rohamnak tekintse. De én nem kérdeztem részletesebben.
Megkaptad a ládát a képekkel? Kíváncsi volnék, ártott-e nekik a szállítás vagy sem? Két másik képen dolgozom, az egyik egy lila írisz, a másik egy orgonabokor. Két olyan motívum, amit az itteni kertben találtam.
A munka iránti kötelezettségérzésem újra jelentkezik, és hiszem, hogy munkaképességem is meglehetősen hamar visszatér. De a munka gyakran annyira felemészt, hogy azt hiszem, életemben már nem is tudok egyebet elintézni.

1889. május 8.

[ Van Gogh válogatott levelei. Háttér Kiadó, Budapest 2006.]

Szerző: Bangalore  2007.07.23. 16:58 2 komment

Címkék: Vincent van Gogh

A bejegyzés trackback címe:

https://dokument.blog.hu/api/trackback/id/tr335555867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

virág 2007.07.23. 18:15:57

Nagyon szép lett! Gratulálok hozzá!

Anikó 2007.07.24. 16:36:35

Gratulálok az oldaladhoz! Régen találkoztam ilyen értékes és tartalmas oldallal! Várom a további anyagokat, meglepetéseket. Egy visszatérő olvasód
süti beállítások módosítása