A magyar költészet két klasszikusát, Arany Jánost és Petőfi Sándort szoros barátság fűzte egymáshoz 1847-től, a Toldi pályadíjának hírétől. Petőfi haláláig sűrűn váltottak levelet és számos verset írtak egymáshoz. Íme egy kiragadott levél a nehéz időkben is megőrzött barátságuk tanúbizonyságául. 

Kedves Sándorom!

  Hol találnak meg e soraim, nem tudom, de vesszenek bár el a posta-rendszer özönvizében, vagy térjenek vissza hozzám az óhajtott enyhítő olajág nélkül, kibocsátom őket... Hogyan vagy, fiú? Hol jársz és kelsz? Örülsz-e, vagy búslakodol, vagy haragszol és káromkodol? Előtte az egybekelésnek vagy utána? Mindennek nemtudása kínoz engemet naponként.

  Azt képzelem, hogy tőlem téged jelenleg csak néhány mérföld választ. S irgalmatlanul infestál, hogy rólad mit sem tudok. Úgy óhajtalak boldognak tudni téged. Úgy képzellek, mintha beteg fiam volnál, s válságos (kritikus) napjaidat számlálnám, élet vagy halál percét várva... Minden postanap mohón tépem fel az újságot, lesve, ha valamelyik pletyka ember rólad valamit kottyantana, de hiába! Mysterium az egész...

  Most Szilágyi volt nálam vagy két hétig s mi is veszekedtünk kicsit. Szeretné népies költeményeimből a népies kifejezéseket kihagyni. S nem hiszi, hogy az érthetetlen szépségek kora lejárt. Pedig, úgy-e Sándor, lejárt, vagy ha még le nem járt volna, lejáratjuk? S hadd mondják azt, hogy hátrafelé húzzuk az irodalom taligáját.

  De hisz mi gondod most neked mindezekre? Jaj neked ha gondod tudna lenni! Írtál már eleget, s jogosan követelhetsz egy kis szünidőt a szerelem karjai közt. Hanem nekem válaszolj, mert különben ha előtalállak, megfojtalak - csókjaimmal. Barátod

Arany János - Szalonta, augusztus 5. 1847.

[Petőfi Sándor összes prózai művei és levelezése. Magyar Helikon, 1967.]

Szerző: Bangalore  2007.08.08. 18:13 1 komment

Címkék: Arany Janos Petofi Sandor

A bejegyzés trackback címe:

https://dokument.blog.hu/api/trackback/id/tr35555878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tool 2010.01.22. 09:40:22

sokat tanultam
süti beállítások módosítása