A fajsúlyosabb írások és bölcs gondolatok után most következzen valami könnyedebb: Örkény István mókás levele kisfiának, Antalnak. Gyermekeinek szóló mese-leveleit ugyanaz a groteszk szemlélet- és elbeszélésmód, a szélsőségesen össze nem illő elemek bizarr, egyszerre nevetséges és borzongató hatást keltő társítása jellemzi, mint a már jól ismert alkotásait.

Te piszkoslábkörmű Fickó!

Örkény az első feleségéve   Te nagyanyád búsítója! Ugye most sírsz a Bábi (testvére, Angéla) után? Ugye most unatkozol, és sírsz, hogy jönne már vissza az úttörőtáborból? Pedig egész évben szidtad, rúgtad, tépted, haraptad, karmoltad, maceráltad! Nahát úgy kell Neked! Majd ha visszajön, meg fogod becsülni! Most pedig viselkedj rendesen, mert én vettem egy rúgós kiflit, amibe ha beleharapsz, akkor a másik végével a popsidba rúg. Hát ha rossz leszel, akkor elhozom magammal. Nagyon szeretnélek látni, de nincs pénzem benzinre. Elindultam hát gyalog, de már a Kamaraerdőnél lekopott a lábam bokáig, és a Velencei-tónál egész térdig, úgyhogy mászva jöttem haza, mint egy kukac. Most meg kell várnom, amíg visszanő a lábam, és akkor újra elindulok. Itt küldök neked egy eperfagylaltot, csak el ne olvadjon, és egy fényképet, amelyet Marianne és Oszi (Örkény húga és férje) küldtek. Légy szíves, vigyázz rá. Ne túrd az orrodat és ne próbálj belőle gombócot gyúrni. Légy jó kisfiú és akkor kapsz egy fityiszt az orrodra.

Sokszor csókol Apu

[Örkény István: Mese-levelek. Palatinus Kiadó Budapest, 1999.]

Szerző: Bangalore  2007.08.16. 19:08 2 komment

Címkék: Orkeny Istvan

A bejegyzés trackback címe:

https://dokument.blog.hu/api/trackback/id/tr455555881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

orfeusz 2008.01.06. 19:32:06

Nagyon szeretem a mese leveleket. Egyszer egy vizsgaidőszak után mohón végigolvastam az egészet, aztán újra naponta egyet-kettőt, sőt egymásnak is felolvasgattuk a csajokkal. Sokat nevettünk, nagyon jóóóóó.

Elsike 2010.09.22. 19:23:49

Egyszerűen fantasztikus! :) "lekopott a lábam" :D Régebben is nagyon szerettem Örkényet, és ezután sem lesz másként azt hiszem;)
süti beállítások módosítása